fredag 25 september 2020

Valphysteri, eller...

 



Följer med intresse en tråd på facebook som handlar om valp priser. När vi i mars fick hem Tick kostade de valparna 16.000 mycket pengar för en hund kan tänkas men räknat på hur länge de lever och vad de ger mig under den tiden så ...ja saker kostar. 

Just nu eller ja ända sedan i våras när corona slog till har efterfrågan på valpar varit stor här i Sverige, alla verkar vilja passa på att skaffa hund nu när de ändå jobbar hemifrån och har tid. 

Ja nu vet jag inte riktigt om det är just det som avgör men något är det för efterfrågan har skjutit i höjden. 

Uppfödare vittnar om att människor ringer och bönar och ber om att få köpa valp. De försöker bjuda över i pris och tycker att " du har ju fler tikar, para dessa då" men nu fungerar ansvarsfulla uppfödare inte så. De har kullar planerade sedan länge, meriterat och hälsolkollat sina tikar, valt hane med omsorg och oftast har de redan en lång kö med valpköpare. 

Ansvarsfulla uppfödare parar inte sina tikar för att "producera valpar och tjäna pengar" visst kan det tyckas att om du får 10 valpar i en kull och varje valp kostar ca 16-18000 då är det stora pengar och det är det. Men att ha flera hundar vilket de flesta har, kostar pengar, mat, försäkring, veterinärvård, resor till olika prov och utställningar, anmälningsavgifter osv... Det kostar, resor för att para ( de använder sällan grannens hane) språngavgift, tikar som går tomma, tikar som mitt i natten eller på helgen måste till veterinär för kejsarsnitt, valpar som plötsligt blir sjuka, nattvak, semester för att passa på valparna, ja listan kan göras lång... Om någon uppfödare vågar räkna på vad deras kullar verkligen har kostat innan de säljs ja då blir timpengen låg...

 Men nu i corona valphysterin då kryper oseriösa valpproducerare fram, de har en tik av någon sort som de parar med grannens hane och vips så har de en designer -kull där varje valp säljs för 30.000 . Och folk köper, de köper gladeligen en valp där föräldrarna inte har någon hälsotest alls, nej det finns inga garantier, ingen doldafel försäkring, inget uppfödaransvar....men folk köper... 

Nu är det tyvärr så att alla rasuppfödare inte heller är så seriösa utan de vill gärna hänga på pengaströmmen och parar tikar med c-höfter, tikar som egentligen är för gamla osv.. så detta är i mitt tycke en jla soppa just nu.. Ska ni köpa valp, vände er till en seriös uppfödare, kolla själva på te x rasdata vilka meriter tiken och hanen har, kolla hälsa på både föräldrar och deras syskon, ställ frågor även om de känns obekvämt, ifrågasätt priset om det är högt. Är 20.000 ett orimligt pris för en valp från en seriös uppfödare? 

Nej jag tycker inte det!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar